Een mala van Nyungne’s

Een mala van Nyungne's
Loading Map....

Een mala van Nyungne’s

Maandag 14 mei (7 uur) – woensdag 30 mei 2018 (12 uur)

Deelname: kosteloos (mits er serieus en respectvol wordt deelgenomen)

Deze mala (rozenkrans) van Nyungne’s biedt een fantastische kans om alle dagelijkse werkzaamheden en afleidingen te laten voor wat ze zijn en je te richten op het ontwikkelen van liefde en mededogen en het zuiveren van lichaam en geest van de vergiften van negatieve emoties en fysieke verstoringen.

We zouden eenieder willen uitnodiging hieraan deel te nemen aan deze intensieve praktijk van vasten en mantra recitatie van de Duizend-Armige Chenrezig. Elke deelnemer die zich hiervoor inzet met een zuivere intentie en integriteit, zal gesponsord worden door het centrum en kan daarom kosteloos deelnemen.

In the oude teksten wordt er vermeld dat het voltooien van acht Nyungne’s (in totaal), bescherming biedt tegen een wedergeboorte in de lagere werelden. Daarom wordt er dit jaar, voor de derde jaar op een rij, specifiek acht Nyungne’s gehouden in de tempel.

In de (Kriya)Tantra van de Elf-hoofdige Chenrezig wordt er gezegd dat slechts het doen van één Nyungne de versluieringen en slechte handelingen van veertig duizend eonen in samsara gezuiverd worden. Met name het vasten met het lichaam door niet te eten en te drinken, zuivert de versluieringen van het lichaam. Het vasten met de spraak door stilte en mantra recitatie, zuivert de versluieringen van de spraak. Het vasten met de geest door de meditatie en visualisatie zuivert de versluieringen van de geest.

Nyungne is een intensieve praktijk. Bij een Nyungne wordt er anderhalve dag gevast (geen eten of drinken). Er wordt een gelofte van complete stilte genomen en de geloften van een novice monnik: niet doden, niet stelen, niet liegen, seksuele onthouding, geen verdovende middelen, geen sieraden, strikte eettijden en niet op een hoge zetel zitten. Het wordt aanbevolen om niet meer Nyungne’s te doen dan je aankunt. Het is ook belangrijk om de eerste dag veel te drinken. Het is een lange reeks van Nyungne’s (8 in totaal). Dit betekent dat er mensen komen en mensen gaan. Als je aankomt terwijl de voorgaande groep Nyungne doet, probeer rekening met hen te houden met hun eed van zwijgen. Draag bij aan de goede sfeer en saamhorigheid en vermijd luide gesprekken, eten waar anderen bij zijn, muziek, etc.

Elke Nyungne begint om 7 uur in de ochtend. Het is beste is als men de avond van tevoren al aankomt en de avondsessie mee doet. De avondsessies beginnen om 18.00 uur. Op de eerste dag mag er de hele dag gedronken worden maar na de lunch mag er alleen niet meer gegeten worden (als je van tafel gaat bij de lunch). Op de tweede dag wordt er volledig gevast en niet gesproken. Op de derde ochtend, na de ochtendsessie wordt er in de tempel ontbeten (een warme pap) en mag er weer gesproken worden.

Degenen die helaas niet de tijd vrij kunnen maken of om een andere reden niet een hele Nyungne kunnen doen, worden door Lama Trinley aangemoedigd om toch naar het centrum te komen en in de tempel mee te doen met de recitaties en prostraties, zonder de geloften te nemen (deze worden alleen om 7 uur genomen). Je kunt komen voor een hele dag, een paar uur, of wat je vrij kunt maken om toch mee te doen in deze inspirerende praktijk. Jouw aanwezigheid is ook een steun voor degenen die het wellicht zwaar hebben door het vasten en de prostraties.

Er zijn acht Nyungne’s en deze beginnen op: 14 mei (groep 1), 16 mei (groep 2), 18 mei (groep 3), 20 mei (groep 4), 22 mei (groep 5), 24 mei (groep 6), 26 mei (groep 7), 28 mei (groep 8). Laat ons weten aan welke groep je wilt deelnemen en registreer je tijd in verband met de planning overnachtingen en inkoop maaltijden.

Als je echt niet kunt komen voor de Nyungne’s, dan is er nog de mogelijkheid om deelgenoot te worden van de enorme verdiensten die verzameld worden door een donatie te doen voor de kosten van deze activiteit. Het wordt gratis aangeboden en daarom is het fijn als mensen dit willen steunen en daarmee de deelnemers sponsoren.

 

Saga Dawa

Saga Dawa is de periode van 15 dagen waarin de geboorte, verlichting en parinirvana (overlijden) van de Boeddha hebben plaatsgevonden. Er wordt gezegd dat op deze dagen alle activiteiten met lichaam, spraak en geest honderden duizenden malen worden vermenigvuldigd, in het bijzonder op de laatste dag met volle maan (29 mei 2018). Het is daarom heel zinvol om in deze dagen, de wereldse activiteiten te minimaliseren en zich te richten op verdienstelijke activiteiten zoals meditatie, bevrijding van dieren, vrijgevigheid, reciteren van mantra’s etc. Op deze speciale dagen zouden wij gezamenlijk een serie van acht Nyungne’s willen doen in de tempel onder begeleiding van de Poolse Lama Trinley.

 

Lama Trinley

Lama Trinley is een Poolse lama die in Duitsland woont met zijn vrouw. Hij heeft in zijn leven uitzonderlijke inzet getoond in zijn Dharma praktijk. Zo heeft hij two maal de drie-jaren-retraite afgerond en daarna nog vele jaren individuele retraite gedaan. Hij heeft recentelijk zijn 10e Ngon-dro afgemaakt wat betekent dat hij één miljoen prostraties, toevluchts gebeden, Dorje Sempa mantra, mandala offeringen en Guru Yoga recitaties heeft gedaan.

 

Gelieve u niet meer hier, via reserveren, aan te melden maar met een email naar: kagyudharmacouncilnl@gmail.com i.v.m. met de verwerking.

Dank u wel!

Reserveren

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

2 replies
  • Wim van Kessel
   Wim van Kessel says:

   Hoi Sjoerd,

   Hoe gaat het? na de prachtige teachings van HH Dalai Lama! :-). even kijken of deze mailbox werkt want we hebben de website weer onder eigen beheer wat met vallen en opstaan beter gaat, enfin,..fijn weekend in ieder geval en we spreken elkaar wel weer.
   hartelijke groeten, Wim

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply