Stoepa

De stoepa in Hantum is een 13-meter hoge “Tashi Gomang” stoepa. Deze gelukbrengende, veelnissige stoepa is geheel volgens Tibetaanse traditie gebouwd. De talrijke nissen symboliseren schatkamers die voorspoed, geluk, liefde, rijkdom en harmonie brengen. De stoepa is gebouwd in de tijd van de Koude Oorlog om met name de wereldvrede te bevorderen.

Er wordt gezegd dat de stoepa een wens vervullend juweel is. In de leerredes van de Boeddha zijn grote positieve gevolgen van het bouwen en onderhouden van een stoepa genoemd zoals bijvoorbeeld het afwenden van obstakels en het scheppen van de oorzaken van verlichting. Ook is het maken van rondgangen (met de klok mee), het brengen van offeringen aan de stoepa en respect betonen met lichaam, spraak en geest  zijn een bron van verdiensten.

De stoepa is tot de top gevuld met vele bijzondere en heilige voorwerpen. Zoals een relikwie (ringsel) van de Boeddha Eusung, de derde boeddha die in een vorig tijdperk, lange tijd voor Boeddha Shakyamuni leefde. Dit uiterst zeldzame relikwie werd aangeboden door de 3e Jamgon Kongtrul Rinpoche tijdens zijn bezoek in november 1987.

Rondom de stoepa is in 1999 een rondgang (khora) aangelegd met 108 gebedsmolens (mani khorlo). Deze zijn gevuld met lange opgerolde stroken en schijven papier waarop mantra’s zijn gedrukt. Het draaien van de gebedsmolens brengt geluk aan alle levende wezens.